zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алкохолът е основен враг на контрацепцията



Алкохолът е основен враг на контрацепцията

Най-ефективен метод за преодоляване на проблема е консултацията с психолог, показва изследване.

здраве.bg

С нарастването на натоварванията и стреса и увеличаването на социалната независимост на жената, в нейния живот настъпиха и негативни промени. Според нова статистика на Световната здравна организация (СЗО), съвременната жена употребява в пъти повече алкохол, отколкото преди 50 и дори преди 20 години, противно на очакванията взема по-малко предпазни мерки при секс и това често води до нежелана бременност, като употребата с алкохола продължава и по време на самата бременност.

В новото изследване са взели участие 830 жени на средна възраст 30 години, като нито една от тях не е използвала средства за контрацепция, а повече от половината са били с “алкохолна зависимост”. Повече от 90% са употребявали различни силнодействащи препарати, а над 70% са пушили.

За промяна на ситуацията и отстраняване на рисковете от нежелателната бременност на половината от жените е било предложено консултиране с психолог, а другата половина е получила брошури за контрацептивите и вредата от алкохола.

След 9 месеца на 71% от жените е било направено финално интервю.
Според получените данни, всички жени от групата, получила консултации от психолог, са престанали да злоупотребяват с алкохола, а 53% от тях са започнали да използват надеждни методи за контрацепция. От групата, използвала информация от предложените брошури, само 31 % от жените са започнали да приемат презпазни мерки.

Според статистическите данни, процентът на непланираната бременност в различните страни варира между 50% и 75%. Употребата на алкохол в ранните стадии, когато бременността още не е забележима, предизвиква не само пороци в развитието на плода, но и т.н. “алкохолен синдром на плода” - заболяване, водещо до много физически и психически нарушения у детето.

Критерий за злоупотреба с алкохол е употребата на 8 и повече стандартни дози (30 г) алкохол седмично. Т.нар. “запиване” се определя при употребата на повече от 5 дози алкохол дневно.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    секс и здраве    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.