zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антибиотиците – ползи и вреди



Антибиотиците – ползи и вреди

Приемайте ги само по лекарско предписание и спазвайте точно указанията, за да бъдат те ефективни.

здраве.bg

... на червата.

Категорично не трябва да се прибягва до употребата на антибиотик без лекарско предписание - изборът на препарата, неговата дозировка, продължителността на приемане трябва да се определят от специалист. Усложненията често се дължат именно на неправилната употреба на антибиотиците.

В тази връзка скъпият антибиотик не определя, че е и най-ефективният. Цената на всеки медикамент се определя от фактори, които нямат нищо общо с тяхната ефективност при конкретни случаи на заболявания.

Антибиотици често се назначават след оперативна намеса. Без тяхното приложение често се развиват сериозни усложнения - например след ангина (която не е лекувана с антибиотици), могат да възникнат поражения на сърцето (ревматизъм, миокардит) и на бъбреците. Без лечение на остри заболявания (пневмония и др) с антибиотици се увеличава вероятността от хронични заболявания - хронична пневмония, хронична инфекция на пикочните пътища.

Съществуват редица заболявания (микоплазмена инфекция, хламидиоза), които влошават качеството на живот, но могат да се излекуват с помощта на антибиотиците.

Правилно избраният препарат помага да се определи микроба и да се изучи неговата чувствителност към антибиотиците. Дозата от препарата зависи от възрастта и съпътстващите заболявания и не винаги съответства на препоръчаната доза в листовката за употреба.
Самолечението с антибиотици в повечето случаи води до липса на ефективност от провежданата терапия, развитие на странични и токсични ефекти, развитие на устойчивост на микроорганизмите към антибиотика поради ненавременнотно отменяне на препарата.

Често болните сами прекъсват лечението с антибиотик, след като се почувстват по-добре, а именно в резултата на това се формират антибиотикоустойчиви щамове на самите бактерии.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.