zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Неправилното антибактериално лечение вреди на здраветоНеправилното антибактериално лечение вреди на здравето

19 ноември 2007, здраве.bg

Статистиката показва, че през последните години нараства броят на случаите, при които пациентите прекратяват назначеното лечение с антибиотици.

Най-често това става поради причини от психологичен характер - хората не се доверяват на антибактериалната терапия и смятат, че продължителното приемане на антибиотици ще нанесе вреда на тяхното здраве. В действителност това е преувеличение. Съвременните препарати в повечето случаи се понасят добре. И най-важното е, че те успешно се борят с бактериите и способстват за по-бързото оздравяване. Но при условие, че се спазва точно предписаният курс на приемане на лекарството!

В медицинската практика вече се появяват антибиотици за еднократно (или 2-3-кратно) приемане. Учените се надяват, че чрез тяхното създаване “неумението” на много хора да спазват определените часове за приемане на лекарствата вече няма да бъде причина те да се отказват да ги вземат изобщо или да прекратяват лечението преди края на предписаната схема.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.