zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какаото възпрепятства появата на високо кръвно



То е полезно за сърдечно-съдовата система като цяло, сочи изследване.

4 януари 2007, здраве.bg

Учени откриха, че какаото съдържа биоактивен компонент, който прави напитката полезна за сърдечно-съдовата система. Това е флавонолът с название минус-епикатехин, който се съдържа също в много плодове и зеленчуци, в зеления чай, червеното вино, а особено богато на това вещество е какаото.
“Новата информация за флавонолите е много важна, защото тя помага да се разбере защо плодовете и зеленчуците са полезни за сърдечно-съдовата система”, смята Карл Кийн, един от авторите на изследването, чиито резултати са публикувания в новия брой на изданието Living Nutrition.
Предимствата на диетата, богата на флавоноли, учените са изучавали, изследвайки индианците Кун, живеещи в Панама. Представителите на тази националност, живеещи на островите, крайно рядко боледуват от хипертония. Индианците на островите Кун пият обикновено по 3-4 чаши какао дневно.
Извършените наблюдения потвърждават хипотезата за това, че флавонолите на какаото способстват за намаляване на артериалното кръвно налягане.
В друго изследване същите учени са предложили на здрави мъже какао с различно съдържание на флавоноли. Разширение на съдовете (вазодилатация) е била наблюдавана само при тези, които са пили какао с високо съдържание на флавоноли. След това на участниците са били предложени плацебо или напитка, съдържаща само минус-епикатехин. При приемането на минус-епикатехин отново е била констатирана вазодилатация.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    хранене и диети    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.