zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Главоболието е важен показател за здраветоГлавоболието е важен показател за здравето

здраве.bg

... , а към средата на деня изпитват облекчение. При намалено налягане болката е стягаща и се съпътства с гадене и сънливост. Главоболието е силно изразено в областта на слепоочията и темето. Болката в областта на тила, появяваща се сутрин, може да бъде свързана с хипотонията (ниско артериално кръвно налягане).

Постоянни силни болки в областта на челото.
Те се засилват при навеждане на главата или кашляне, появява се и повишено вътречерепно налягане. Още един характерен признак е болката при движението на очите. От подобни болки страдат най-често жените с наднормено тегло.

Главата не само ни боли, но и ни се вие свят.
Трябва де се провери дали всичко е наред с шийния отдел на гръбначния стълб. Нередностите с тази част практически винаги причиняват главоболие, например при четене в неудобна поза, спане върху неправилна възглавница или носене на тежка чанта на рамото. Болката е по-силна в областта на тила и шията, но понякога може да е в очите и слепоочията.

Усещане за притискане в менгеме.
Това е характерен признак на т.нар. главоболие от напрежение. То възниква след дълга седяща работа, седене в неудобна поза, неприятни емоции, многочасово пребиваване пред компютъра или телевизора. Боли ни цялата глава, състоянието ни не се променя при физическо натоварване (например изкачване на стъпала), светлината и силните звуци не увеличават болката. Пристъпът продължава не по-малко от половин час. От този вид главоболие се оплакват 54% от всички страдащи от някакъв вид болка в главата.

Боли ни не толкова главата, колкото лицето.
Причините трябва да се търсят в заболявания на носа, зъбите, ушите и очите. Резки болки в областта на долната и горна челюст се появяват и при нервно възпаление.

Главоболието не е нещо, с което трябва да се примиряваме. Но преди за посегнем към обезболяващите таблетки е препоръчително да приемем някакъв растителен препарат с мек успокояващ ефект (валериан, глог, дяволска уста). Той може да се окаже...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.