zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Главоболието е важен показател за здраветоГлавоболието е важен показател за здравето

здраве.bg

... , а към средата на деня изпитват облекчение. При намалено налягане болката е стягаща и се съпътства с гадене и сънливост. Главоболието е силно изразено в областта на слепоочията и темето. Болката в областта на тила, появяваща се сутрин, може да бъде свързана с хипотонията (ниско артериално кръвно налягане).

Постоянни силни болки в областта на челото.
Те се засилват при навеждане на главата или кашляне, появява се и повишено вътречерепно налягане. Още един характерен признак е болката при движението на очите. От подобни болки страдат най-често жените с наднормено тегло.

Главата не само ни боли, но и ни се вие свят.
Трябва де се провери дали всичко е наред с шийния отдел на гръбначния стълб. Нередностите с тази част практически винаги причиняват главоболие, например при четене в неудобна поза, спане върху неправилна възглавница или носене на тежка чанта на рамото. Болката е по-силна в областта на тила и шията, но понякога може да е в очите и слепоочията.

Усещане за притискане в менгеме.
Това е характерен признак на т.нар. главоболие от напрежение. То възниква след дълга седяща работа, седене в неудобна поза, неприятни емоции, многочасово пребиваване пред компютъра или телевизора. Боли ни цялата глава, състоянието ни не се променя при физическо натоварване (например изкачване на стъпала), светлината и силните звуци не увеличават болката. Пристъпът продължава не по-малко от половин час. От този вид главоболие се оплакват 54% от всички страдащи от някакъв вид болка в главата.

Боли ни не толкова главата, колкото лицето.
Причините трябва да се търсят в заболявания на носа, зъбите, ушите и очите. Резки болки в областта на долната и горна челюст се появяват и при нервно възпаление.

Главоболието не е нещо, с което трябва да се примиряваме. Но преди за посегнем към обезболяващите таблетки е препоръчително да приемем някакъв растителен препарат с мек успокояващ ефект (валериан, глог, дяволска уста). Той може да се окаже...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.