zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разходката също е начин за отслабване



Разходката също е начин за отслабване

Продължителното ходене изгаря калории без да товари екстремно организма.

здраве.bg

Бързото ходене като средство за отслабване завоюва все повече почитатели. То е особено ефективно за отслабването при хора, на които другите спортове са противопоказни (например при някакво сърдечно-съдово заболяване, за жените след раждане), защото помага за изгарянето на излишните мазнини без да натоварва организма и да предизвиква травми. Бързото ходене е подходящо и за тези, които не обичат да спортуват или нямат достъп до залите за фитнес.

За да се постигнат видими резултати, трябва обаче да се занимавате с това поне 5 дни седмично.

• Старайте се да ходите минимум по половин час дневно. Освен това отделяйте още 2 пъти седмично по 45 минути за ходене, а в определен ден от седмицата на тази дейност трябва да посвещавате 1 час.

• Трябва да ходите бързо, както когато закъснявате за важна среща – опитайте се да изминавате един километър за приблизително 10-12 минути. И още едно правило: вървете с такова темпо, че да сте в състояние да говорите, но не и да пеете.

• Правете разходките в удобно за вас време. Практиката показва, че е по-целесъобразно това да става всяка сутрин, когато човек има по-малко бързоизгарящи се въглехидратни калории и затова запасите от мазнини изгарят по-лесно.

Преди за започнете разходката:

• Екипирайте се добре. Изберете си удобни обувки. Дрехите трябва да се свободни и удобни, като отговарят на сезонните условия.

• Изберете си маршрут. Постарайте се да изберете път без автомобилно движение. Ако това е невъзможно, изберете улица с широк тротоар.

По време на ходене:

• Направете си загрявка. Повървете няколко минути в бавно темпо, за да позволите на мускулите да се загреят.

• Пийте вода. По време на бягане се губят много течности. Винаги преди ходенето изпивайте чаша вода. Желателно е да се пие и по време на всяка продължителна разходка, затова носете със себе си бутилка вода. След това трябва отново да изпиете поне една чаша вода.

• Използвайте правилна техника. Ходете изправени, а мускулите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.