zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разходката също е начин за отслабване



Разходката също е начин за отслабване

Продължителното ходене изгаря калории без да товари екстремно организма.

здраве.bg

... на стомаха напрягайте леко. Застанете на пета, а след това със сила изтласкайте стъпалото за следващата крачка. За увеличаване на темпото правете по-бързи, а не по-дълги крачки. Постарайте се да бъдете с ръце, свити в лактите или ги движите от талията до гърдите.

• В края на ходенето си дайте възможост да се успокоите. Постепенно намалявайте темпото в продължение на 5 минути. Така ще успокоите сърцебиенето и ще продотвратите болката в мускулите.

Намаляването на теглото не е единствената полза от бързото ходене. То нормализира кръвното налягане, намалява нивото на холестерола, подобрява производството на инсулин в организма, заздравява костите, като намалява риска от поява на остеопороза.

Много важно е да се спазва и определена диета. По-ефективно за отслабването е да приемате храна по-често, но на по-малки порции. Когато човек преяжда, се трупат повече мазнини и въглехидрати, отколкото може да изгори вашият организъм по време на бягането. Тези допълнителни калории се превръщат в мастни наслагвания. Когато се храните постоянно, вие поддържате оптимално нивото на захарта в кръвта. Неговото намаляване предизвиква острото чувство за глад и желанието да се яде нещо сладко. Ниското ниво на захар в кръвта способства и за появата на главоболие и раздразнителност.

Ежедневно трябва да употребявате:

• 4 порции белтъчна храна. 1 порция е около 50 г месо, риба или 1 яйце.

• Не по-малко от 3 порции зеленчуци и 2 порции плодове. 1 порция е половин чаша плодове и зеленчуци или 1 чаша зеленчуци на листа.

• 5 пълнозърнести порции. 1 порция е филийка хляб или половин чаша мюсли или ориз.

• 2 порции обезмаслени млечни продукти. 1 порция е чаша прясно мляко, половин чаша кисело мляко или извара или 25-30 г кашкавал.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.