zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

БЛС и НЗОК продължават спора за цените на клиничните пътеки



Парите наистина не стигат, признават от Здравната каса.

6 декември 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


Със закъснение започнаха преговорите по Националния рамков договор за 2007 година. Управителните съвети на Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще преговарят по цените и обемите в специализираната извънболнична медицинска помощ. От лекарския съюз настояха в оставащото време до края на седмицата страните по договора да се споразумеят и да приключат преговорите.
“Трябва да договорим обеми и цени, които да съответстват на инфлацията през 2007 година”, заяви председателят на БЛС Андрей Кехайов. Председателят на Управителния съвет на НЗОК д-р Емил Райнов припомни, че вчера здравната каса е предложила на лекарския съюз в договора да бъдат подписани цените на клиничните пътеки, предложени от съюза и на края на всеки месец да се извършват съответните регулации на цените според предвидените средства. От БЛС отхвърлиха това предложение. “Няма да е лекарският съюз този, който ще срути системата и ще доведе до сериозна дестабилизация на здравеопазването. Ако приемем тази сезонност на цените, парите ще се изчерпят още през първите 3-4 месеца”, каза зам.-председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
По думите му заложените в проектодоговора на касата средства за специализираната извънболнична медицинска помощ – 116 162 010 лева са недостатъчни. За да работела системата ефективно трябвало да се заложат 130 млн. лева.
Зам.-председателят на лекарския съюз призова да се подпишат предложените от БЛС цени и след септември 2007 година при недостиг на средствата да бъде използван преходния остатък от бюджета на касата.
Д-р Емил Райнов припомни, че все още управителните съвети на НЗОК и БЛС не са подписали нито един протокол сред проведена среща. От своя страна Андрей Кехайов заяви, че такива протоколи никога не са подписвани и при преговори от предишни години.
Директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова посочи, че една от най-притеснителните точки по НРД 2007 е специализираната извънболнична медицинска помощ. Тя заяви, че средствата наистина не стигат...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.