zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Медиците искат от парламента с 30% повече пари за здраве



Семейните лекари ще получават повече пари от догодина .

4 декември 2006, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Българският лекарски съюз (БЛС) настоява Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да поиска от Народното събрание да увеличи бюджета й за 2007 г. Това може да стане между първо и второ четене на законопроекта, заяви председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов по време на преговорите с институцията в петък по параметрите на националния рамков договор за догодина.
Той подчерта, че по разчети на съюза цените на клиничните пътеки трябва да се увеличат с 30%, като недостигът на средства е около 300 млн. лв. Неговият заместник д-р Цветан Райчинов допълни, че цените на пътеките не са променяни от 2001 г. По думите му това е подигравка с българските лекари, които вече няма да търпят подобно нещо. Според представителите на БЛС трябва да се преразгледат разценките на всички клинични пътеки и резервът на касата да се преразпредели там, където има най-ниски цени.

БЛС и касата за пореден път не се споразумяха за цените на прегледите в специализираната извънболнична помощ. Не може да се приеме унифицираната цена от 9.50 лв. за преглед от специалист, защото България ще бъде упрекната от Европейския съюз, че у нас се лекува на много ниски ставки, аргументираха се медиците. Според тях този рестриктивен бюджет ще стимулира доплащане в системата. От касата не отрекоха, че парите са малко, но заявиха, че трябва да се съобразят с гласуваните от Министерския съвет параметри. Двете страни решиха да договорят парите за специалистите днес, когато преговорите ще продължат.

Лекарите и касата успяха обаче да се споразумеят за заплащането на джипитата. Договорено е капитационната сума за семейните лекари да се запази на тазгодишното ниво. Така медиците ще получават по 1 лв. за децата, по 0.72 лв. за хората до 65 г. и по 1.09 лв. за пенсионерите, записани в листата им. Парите за профилактичните прегледи на малките деца се увеличават с 1 лв., а на тези от 7 до 18 г. с 25 ст. Не се променя заплащането на дейностите по програма "Майчино здравеопазване", като лекарите ще продължат да взимат...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.