zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

40% от българите са с наднормено теглоНай-бедните са най-рисковата група.

27 ноември 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


Затлъстяването и наднорменото тегло са преки виновници за болести като диабет, инфаркт, инсулт, рак и тежко протичане на всички заболявания. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Атанас Додов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите му близо 40% от възрастните хора в България са с наднормено тегло, а около 20% са затлъстели. Децата с наднормено тегло са около 20%, а затлъстелите – около 5%. Зам.-министърът обясни, че по принцип традиционната българска кухня е здравословна, но липсата на движение води до наднормено тегло.
Най-бедните българи са с най-голям риск за затлъстяване. Това заяви д-р Стефка Петрова, национален координатор за изпълнение на Националния план за действие "Храни и хранене". По думите на д-р Петрова следващата рискова група са лицата с най-високи доходи. Едва след това се нареждат тези със средни доходи.
Д-р Петрова обясни, че през последните 10 години консумацията на мазнини се е увеличила, а е намаляла консумацията на риба. Тя бе категорична, че и физическата активност на българите през този период е намаляла значително.
“Наднорменото тегло и затлъстяването са един от все по-сериозните здравни проблеми, който се превъща в епидемия”, каза д-р Снежана Алтънкова от Дирекция “Обществено здраве” към Министерството на здравеопазването. Тя обясни, че наднорменото тегло и затлъстяването могат да доведат до редица заболявания. По думите й трябва да се направят промени в хранителните навици и в двигателната активност на българина.
Днес започна Националната седмица за борба със затлъстяването.
От 28 ноември до 1 декември в сградата на Националния център по опазване на общественото здраве ще се извършват безплатни измервания на мастната маса на гражданите, ще се предоставят и безплатни консултации от специалисти.
От 28ноември до 1 декември в Национална многопрофилна транспортна болница ще бъдат правени безплатни консултации на всички работещи в областта на транспорта и съобщенията.
В тези дни безплатни...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.