zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алергия от компютъра?



Да, напълно е възможно!.

23 ноември 2006, здраве.bg

Алергията може да се срещне на всяко работно място. Тя най-често предизвиква необяснима сънлвост, кихане и дори болки – най-често в зъбите. Тези симптоми могат да се появят още на път за работа и дори още по-рано - със самото събуждане.
В действителност компютърът е сериозен източник на алергени. От новата току-що закупена машина се улавя специфична миризма. Резултатите от различни изследвания показват, че корпусът на монитора, нагрявайки се при нормална работа до 50-55 градуса по Целзий, започва да отделя пари на трифенилфосфата. Нагряват се и захранващият блок, и процесорът, и видеокартата. Всички те съдържат смоли, хлор-, фосфор-съдържащи органични и неорганични съединения, които при нагряване се отделят във въздуха.
Принтерът е друг източник на алергени, по-точно на прах или мастило, с помощта на които става отпечатването – затова и току-що отпечатаният лист има специфична миризма.
Освен това в компютъра и около него се натрупва прах и се размножават гъбички и микроби. Прах се натрупва по клавиатурата, мишката, подложката за мишка, в системния блок, а като допълнение можем да добавим и праха, който се натрупва върху монитора.
Алергията е коварно заболяване, тъй като предразположеността към нея се натрупва и може да се “отключи” по съвсем незначителен повод. Затова е добре да бъдат вземани навременни мерки и при първите симптоми за се потърси консултация със специалист.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.