zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всяко трето бебе не е планирано



Всяко трето бебе не е планирано

Това показва, че не контрацептивите, а отношението към секса е определящо, твърдят специалисти.

22 ноември 2006, здраве.bg

Всяко трето дете е заченато по погрешка поради пропуснато приемане на таблетка или скъсан презерватив. Такива са резултатите от мащабно изследване, проведено от специалистите по сексуално здраве от Новата кралска болница в Единбург.

Това според учените показва доколко двата пола контролират своя живот , независимо от това колко надеждни са съвременните средства за контрацепция.

Данните от изследването сочат също, че твърда често хората разчитат на случая или “ако мине”, вместо да вземат мерки за контрацепция.
В изследването са взели участие 3 000 бременни жени и още 900, които са се готвили да направят аборт. Почти 2/3 от бременните активно са са опитвали да забременеят, всяка десета жена не е желала бременността, а всяка четвърта е раздвоена.

Проф. Анна Глейсир, един от авторите на изследването, смята, че “много от жените не умеят да използват контрацептивите, т.е. не се придържат към
точното всекидневно приемане на таблетките”.

Учените смятат, че е необходимо да се разработи нова стратегия, която да научи хората на правилна употреба на контрацептивите.
Изследването показва също, че презервативите и оралните средства са най-разпространените методи на контрацепция, а ефективността на двата метода зависи от правилното им прилагане.

В статията, публикувана в престижното медицинско издание The Lancet, се твърди, че е най-добре жените да използват методи на контрацепция с продължително действие (импланти и вътрематочни приспособления).

Кайе Уелингс, водещ специалист в областта на сексуалното здраве, отбелязва, че жените трябва да използват спирали или инжекции, които са ефективни средства против бременност. Много от жените се страхуват да приемат таблетки и като резултат на това броят на нежеланите бременности се увеличава.

Саймън Блейк, генерален директор на консултативния център Brook, смята, че младите мъже трябва да се просвещават по...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    9 месеца    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.