zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Грипът: не правете все едни и същи грешки!



Грипът: не правете все едни и същи грешки!

здраве.bg

Въпреки, че грипът ни преследва всяка година, при първите му признаци ние често правим едни и същи грешки. Откривайки първите признаци на грипа (повишена температура, главоболие, мускулни болки, дращене в гърлото), приемаме определени лекарства и се втурваме да довършим работите си преди да се разболеем напълно.

Всъщност най-добре не излизайте никъде! Ако излезете с температура 37 градуса, ще откриете, че след 2 часа тя се е повишила до 40 и отново трябва да се върнете в леглото. Освен това, оставайки у дома, ще пощадите околните. Доказано е, че едно кихане е достатъчно да зарази пътниците в целия автобус или офис.

Ако е възможно поставете болния в отделна стая, нека използва отделни съдове, поставете четката му за зъби в отделна чаша.

Използвайте маска за лице, проветрявайте по-често стаята, мийте си редовно ръцете и си изплаквайте гърлото с дезинфекциозен разтвор, приемайте антивирусни препарати.

В резултат на грипа могат да се възникнат и различни усложнения - от синузит, отит и бронхит до пневмония, миокардит и пиелонефрит. Навреме откритото усложнение разбира се се лекува по-бързо и ефективно.

Не бързайте да приемате антибиотици. Вирусите на грипа не са чувствителни към тях. Освен това антибиотиците убиват и част от полезните микроби, защитаващи организма.

Не бързайте да сваляте температурата! Повишената температура е защитна реакция на организма и му дава възможност да се бори по-добре с вирусите. Някои лекари вече съветват да не се сваля температурата, ако тя не надвишава 38 градуса.

При повишена температура обаче организмът отделя повече вода. Затова трябва да се приемат повече течности. Това спомага за възстановяването на организма и за неговото освобождаване от вредните токсини. Периодът на оздравяване се характеризира и с обща отпадналост и загуба на силите.

Ако сте привърженици на противогрипните ваксини, най-добре е да използвате такива, произведени за предстоящия грипен сезон и да си ги поставяте...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.