zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ваксина срещу рак на бъбреците излекува първия пациент



16 ноември 2006, здраве.bg

След редица клинични изпитания вече бе съобщено за първите положителни резултати на ваксина срещу рак на бъбреците. Препаратът, настройващ имунната система за борба с раковите клетки, е излекувал напълно един пациент и е спрял развитието на болестта при други 17 пациенти. В първия етап на клиничните изпитания са участвали 150 болни с агресивна форма на рак на бъбреците.
Ваксината представлява обединена с безопасен за човека вирус белтъчина с наименование 5Т4. Тази белтъчина се среща на повърхността на 90% от клетките на злокачествените образувания на бъбреците, но не се наблюдава върху здравите клетки. След въвеждане на ваксината имунната система на организма разпознава тази белтъчина като чужда и започва да унищожава раковите клетки.
На участниците в първите експерименти са били инжектирани 7 дози ваксина за период от 41 седмици. В повечето случаи ваксината е била комбинирана със стандартна антиракова терапия.
Специалистите смятат резултатите за доста успешни и обнадеждяващи, тъй като медикаментозната терапия в много малко случаи може да излекува болните от рак на бъбреците.
Отчетът на резултатите от изследването, представен на Международната онкологична конференция в Прага, получи висока оценка от международните специалисти.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    изследвания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.