Някои храни забавят стареенето
Повечето от тях са от растителен произход, но се включват също рибни и млечни продукти.
14 ноември 2006, dieti.info
Някои хранителни продукти могат да бъдат включени в категорията фактори, които влияят на по-бавното стареене на клетките в човешкия организъм, смятат специалисти в статия, публикувана в новия брой на списание
Today's Diet & Nutrition.
Ето и някои от тези продукти:
•
Домати, доматен сок, кетчуп
Ликопенът е сегмент, придаващ червения цвят на доматите, който намалява риска от възникването на сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, дистрофия на жълтото петно (водеща до слепота при хората над 55 години). Ликопенът най-добре се усвоява от термично обработените продукти, но не трябва да се пренебрегват и пресните домати. Освен ликопен, доматите съдържат и антиоксиданти. Подобни свойства притежават розовият грейпфрут, гуавата, динята и лютивият червен пипер.
•
Моркови, сладки картофи, тиква
Ежедневната употреба на 220 г оранжеви плодове и зеленчуци дава възможност да се получи необходимото количество бета-каротин, който в последствие се превръща във витамин А, необходим за здравето на кожата и очите. Витамин А намалява риска от възникването на някои форми на рака, сърдечно-съдовите заболявания и остеопорозата.
В оранжевите плодове и зеленчуци се съдържат още лутеин и ликопен. Тези каротиноиди предпазват кожата от вредното въздействие на слънцето и възпрепятстват образуването на бръчки. Фариканолът, съдържащ се в морковите намалява риска от ракови образувания. Подобни свойства притежава и мангото.
•
Боровинки и червено грозде
Антоцианът, който се съдържа в тези плодове, се поглъща от мембраните на клетките на главния мозък и способства за подобряване на паметта и познавателните способности. Замразените плодове не загубват своите полезни свойства. Подобни свойства притежават също сливите (пресни и сушени), къпините и червеното зеле.
•
Броколи и брюкселско зеле
Сулфорафанът, който се съдържа в зелето, увеличава производството на ензими, извеждащи токсините от...