zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои храни забавят стареенето



Повечето от тях са от растителен произход, но се включват също рибни и млечни продукти.

14 ноември 2006, dieti.info

Някои хранителни продукти могат да бъдат включени в категорията фактори, които влияят на по-бавното стареене на клетките в човешкия организъм, смятат специалисти в статия, публикувана в новия брой на списание Today's Diet & Nutrition.
Ето и някои от тези продукти:
Домати, доматен сок, кетчуп
Ликопенът е сегмент, придаващ червения цвят на доматите, който намалява риска от възникването на сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, дистрофия на жълтото петно (водеща до слепота при хората над 55 години). Ликопенът най-добре се усвоява от термично обработените продукти, но не трябва да се пренебрегват и пресните домати. Освен ликопен, доматите съдържат и антиоксиданти. Подобни свойства притежават розовият грейпфрут, гуавата, динята и лютивият червен пипер.
Моркови, сладки картофи, тиква
Ежедневната употреба на 220 г оранжеви плодове и зеленчуци дава възможност да се получи необходимото количество бета-каротин, който в последствие се превръща във витамин А, необходим за здравето на кожата и очите. Витамин А намалява риска от възникването на някои форми на рака, сърдечно-съдовите заболявания и остеопорозата.
В оранжевите плодове и зеленчуци се съдържат още лутеин и ликопен. Тези каротиноиди предпазват кожата от вредното въздействие на слънцето и възпрепятстват образуването на бръчки. Фариканолът, съдържащ се в морковите намалява риска от ракови образувания. Подобни свойства притежава и мангото.
Боровинки и червено грозде
Антоцианът, който се съдържа в тези плодове, се поглъща от мембраните на клетките на главния мозък и способства за подобряване на паметта и познавателните способности. Замразените плодове не загубват своите полезни свойства. Подобни свойства притежават също сливите (пресни и сушени), къпините и червеното зеле.
Броколи и брюкселско зеле
Сулфорафанът, който се съдържа в зелето, увеличава производството на ензими, извеждащи токсините от...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.