zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храненето у дома помага да се контролира теглотоХраненето у дома помага да се контролира теглото

Ако често ядете навън, рискувате да поемате ненужни калории, твърди изследване.

здраве.bg

Ако наблюдавате своето тегло, за да постигнете по-добри резултати, трябва по-често да обядвате у дома. Ново изследване на американски диетолози, цитирани от International Journal of Obesity показва, че когато хората се хранят навън всеки ден поемат с 300 калории повече от това което се нуждае организмът им.

В изследването са участвали две групи хора - спазващи диета и неконтролиращи своето хранене. Оказва се, че при хранене в ресторанти и заведения за бързо хранене доброволците и от двете групи ежедневно приемат приблизително 300 калории повече, отколкото при хранене в къщи.

Ръководителят на експеримента д-р Тимерман обяснява тези резултати с факта, че ядейки навън човек е подложен на повече кулинарни съблазни и като следствие яде повече от необходимото. Освен това, на такива места като правило се използват повече мазнини и други висококалорични продукти, отколкото в домашни условия.

Много специалистите отдавна са на мнение, че една от причините за нарастващото затлъстяване е навикът за хранене извън дома. Този факт официално се потвърждава и от това изследване.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.