zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болките в сърцето



Болките в сърцето

здраве.bg

... приемане на мазна или лютива храна или на гладен стомах. Тя възниква поради общата инервация на сърцето и органите в коремната кухина и може да бъде признак за гастрит, язва на стомаха, панкреатит, холецистит.

- Как да приверим това? Терапевтът или гастроентерологът ще разпознаят източника на болката.

Болка с обриви

Рязка болка в гръдната клетка в съчетание с обриви по кожата между ребрата. Причината е т.н. опасващ херпес, от който боледуват като правило възрастните хора (при децата този вирус предизвиква известната на всички варицела).

- Как да се провери? Обърнете се към дерматолог или специалист по инфекцоизни заболявания, които ще ви предпишат определени антивирусни или обезболяващи средства.

Често пъти болка в областта на сърцето липсва, но човек усеща, че все пак нещо не е наред - то бие “неправилно”.

Усещане за “повече” удари на сърцето

Случва се при нормално ритмично биене на сърцето да се почувстват допълнителни удари, след което следва пауза. Тези извънредни удари на сърцето се наричат екстрасистоли. Те могат да възникнат и при здрави хора, обикновено не се усещат и не представляват опасност за здравето. Но ако екстрасистолите са много и причиняват дискомфорт, незабавно се обърнете за помощ към специалист.

- Как да се провери това? Кардиологът се занимава с диагностиката и лечението на такива заболявания. Като правило се прави денонощна мониторна ЕКГ по Холтер за определяне на вида и количеството на екстрасистолите.

Много бързо сърцебиене

Бързото биене (тахикардията) може да бъде нормална реакция на физическо или емоционално натоварване или повишаване на температурата на тялото. Ако зачестяването на ударите възникне в състояние на покой, пулсът достигне 160-180 удара в минута или се появява виене на свят или припадък, това състояние се нарича пароксизмална тахикардия.

- Как да се провери това? Премерете пулса. Ако той достигне 180-200 удара в минута, извикайте бърза помощ. Лекарите ще се заемат с определянето...

 
 
Още по темите:
55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.