zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Поне 3 седмици са нужни на организма, за да се настрои към “зимното” времеПрез този период имунната система е отслабена.

3 ноември 2006, здраве.bg

Човешкият организъм не е в състояние за 2-3 да се пренастрои за новия график на живот, свързана с промяната от лятно към зимно време. Имунната система на човека остава уязвима в продължение на поне 3 седмици след връщането на стрелките с 1 час назад. За да се намали негативното влияние от промените в биологичния часовник, учените препоръчват на първо място да се увеличи времето за сън.
Лекарите са убедени, че промяната води до изостряне на всички хронични заболявания. Това особено важи за хората, страдащи от астма, хипертония, язва, нервни разстройства. Допълнително могат да се наблюдават и резки смени в настроението. Психолозите наричат това “синдром на падащите листа”.
Преместването на стрелките с 1 час назад все пак не предизвиква такъв стрес, какъвто се наблюдава при прихода към лятно часово време, когато стрелките се преместват с 1 час напред.
Какво все пак може да се прави, за да бъде преходът по-лек и последствията за здравето – по-малки.
- Ако работите в малък колектив, където работното време търпи корекции, уговорете се да започвате работа с 2-3 часа по-късно през есенно-зимния период. Режимът на работа не трябва да ви лишава от особено важните за здравето предутринни фази на съня.
- От часовите промени особено силно страдат децата. Ако има начин да се избегне ранното ставане поне за период от една седмица, направете го.
- През първите 3 седмици след преминаването към новото часово време бъдете особено внимателни към своето здраве, избягвайте прекомерните натоварвания и ако вашият лекар вие предписал някакви лекарства, бъдете стриктни при техния прием.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    превенция    деца    55+    любопитно    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.