zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За какво подсказват някои по-необичайни реакции на организма



За какво подсказват някои по-необичайни реакции на организма

Звездички в очите, пристъпи на паника, бодежи, морска болест: как да ги разбираме и какво можем да направим.

здраве.bg

Замисляли ли сте се за това, когато например треперите от нерви или виждате звездички пред очите си? Всяка реакция на организма си има своята причина. Понякога и най-обикновените реакции могат да са знак за сериозни нарушения.

Бодежи

Изтръпването или на медицински език парестезията се наблюдава тогава, когато вие отключите нервните импулси, водещи от нервните окончания към вашия мозък. Обикновено това става, когато дълго време сте седели в неудобна поза. Първоначално се появява изтръпване, но когато започнете да се движите, импулсите отново постъпват към мозъка и възниква усещането за бодеж.

Какво можете да направите? Повдигайте ръце и крака, но не твърде силно. Употребата на чесън и таблетки, съдържащи гинко билоба, подобрява циркулацията на кръвта. Бодежът е също разпространен симптом на страха или паниката и в този случай помага методиката на релаксацията.

Кога трябва да се безпокоим? Ако бодежите не изчезват или се променя цвета на кожата. Това можа да бъде признак за спазъм на артерия или синдром на Рейно - нарушения в циркулацията. Незабавно посетете своя лекар.

Морска болест

Тя се появява при нарушения на органите за баланс на вътрешното ухо, и предизвиква съчетание от виене на свят, гадене, повръщане, сънливост и потене. Морската болест възниква поради противоречията между това, какво виждате около себе си и това, как се чувствате. Сигналите, идващи от вашите мускули, стави и вътрешното ухо съобщават на вашия мозък, че вие се движите, но когато вие видите движението на самия кораб, в който се намирате, вашето тяло “мисли”, че стоите на едно място.

Какво можете да направите? Облечете бандаж, който ще масажира всички биологично активни точки на тялото ви. При пристъп на морска болест вашето настроение ще се подобри, ако излезете на долната полуба и погледате хоризонта.

Кога трябва да се безпокоим? Честото повръщане може да доведе до обезводняване на организма, особено при децата. Старайте се...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.