zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За какво подсказват някои по-необичайни реакции на организмаЗа какво подсказват някои по-необичайни реакции на организма

Звездички в очите, пристъпи на паника, бодежи, морска болест: как да ги разбираме и какво можем да направим.

здраве.bg

Замисляли ли сте се за това, когато например треперите от нерви или виждате звездички пред очите си? Всяка реакция на организма си има своята причина. Понякога и най-обикновените реакции могат да са знак за сериозни нарушения.

Бодежи

Изтръпването или на медицински език парестезията се наблюдава тогава, когато вие отключите нервните импулси, водещи от нервните окончания към вашия мозък. Обикновено това става, когато дълго време сте седели в неудобна поза. Първоначално се появява изтръпване, но когато започнете да се движите, импулсите отново постъпват към мозъка и възниква усещането за бодеж.

Какво можете да направите? Повдигайте ръце и крака, но не твърде силно. Употребата на чесън и таблетки, съдържащи гинко билоба, подобрява циркулацията на кръвта. Бодежът е също разпространен симптом на страха или паниката и в този случай помага методиката на релаксацията.

Кога трябва да се безпокоим? Ако бодежите не изчезват или се променя цвета на кожата. Това можа да бъде признак за спазъм на артерия или синдром на Рейно - нарушения в циркулацията. Незабавно посетете своя лекар.

Морска болест

Тя се появява при нарушения на органите за баланс на вътрешното ухо, и предизвиква съчетание от виене на свят, гадене, повръщане, сънливост и потене. Морската болест възниква поради противоречията между това, какво виждате около себе си и това, как се чувствате. Сигналите, идващи от вашите мускули, стави и вътрешното ухо съобщават на вашия мозък, че вие се движите, но когато вие видите движението на самия кораб, в който се намирате, вашето тяло “мисли”, че стоите на едно място.

Какво можете да направите? Облечете бандаж, който ще масажира всички биологично активни точки на тялото ви. При пристъп на морска болест вашето настроение ще се подобри, ако излезете на долната полуба и погледате хоризонта.

Кога трябва да се безпокоим? Честото повръщане може да доведе до обезводняване на организма, особено при децата. Старайте се...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    заболявания    
 

more news

 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.