zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекарите ще специализират по-кратко от сегашните 7 години



1 ноември 2006, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Българските лекари вече ще стават специалисти в по-кратки срокове. Това предвижда проектонаредба на Министерството на здравеопазването. Сега имаме два вида специализации - основни и профилни, и цялото обучение продължава 10-15 години, обясни проф. Владимир Овчаров, ректор на Медицинския университет в София.

В същото време европейските медици учат по-малко и това не ги прави по-лоши лекари, каза проф. Овчаров. Нашите доктори първо завършат медицина за период от 6 години, след това специализират вътрешни болести още 5 години и за да придобият профилната специалност кардиология например, учат допълнително още 2 години. За да станат пластични хирурзи пък, трябва да се обучават допълнително 3 години.

В Европа не се изисква специалистите в различните области на медицината да завършат вътрешни болести и това условие ще отпадне и у нас, обясни проф. Овчаров. Промяната се налага, за да се приравни българското законодателство с европейското. Предстои да се уточни по колко години ще специализират лекарите след дипломирането си, поясни ректорът на университета. Ще има промени и в програмите за обучение.

Лекарите ординатори (без специалност) вече ще получават пари от държавата, докато учат и работят в университетските клиники, съобщи още проф. Овчаров. Това обаче ще важи само за тези, които са по държавна поръчка. Размерът на заплатите все още не е уточнен. Преди седмица от столичната колегия на Българския лекарски съюз предупредиха, че липсата на заплащане на лекарския труд по време на специализацията ще принуди медиците да учат в чужбина от следващата година. Те поискаха наредбата на министерството за следдипломното обучение да бъде променена. Сега само 15 специализанти получават заплата, докато продължава обучението им, а останалите си плащат. Според шефа на столичната колегия д-р Методи Маджаров в нито една европейска държава специализиращите медици не работят безплатно.
До края на годината наредбата на здравното министерство трябва да бъде приета.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.