zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекари оперираха безкръвно разширени вени



Над 41% от българите са засегнати от болестта .

31 октомври 2006, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Нов метод за лечение на разширени вени (ендоваскуларна радиочестотна аблация) беше демонстриран в понеделник във Военномедицинска академия (ВМА). При него, вместо да се оперира увредената вена, в нея се вкарва електрод, който с помощта на високочестотна апаратура предизвиква промени в структурата на съдовата стена, тя се свива и се запушва, обясни за "Дневник" доц. Кузман Гиров, началник на Клиниката по сърдечна хирургия и ангиология във ВМА. Демонстрацията, която се провежда от хирурзи от Франция и Великобритания, ще продължи и днес в Клиниката по съдова хирургия на болница "Св. Екатерина" и в Националната кардиологична болница.
Методът е безкръвен и се прилага с местна упойка. Манипулацията е много по-лека, при нея не се получават усложнения и пациентът може да бъде изписан още същия ден. В САЩ този метод се прилага дори в кабинетите по кардиология, уточни доц. Гиров. Единственият проблем у нас е, че този вид лечение не се поема от здравната каса. Електродът струва около хиляда лева и пациентите трябва да го платят от джоба си.
По думите на хирурга новият метод е подходящ за една трета от болните, при които е засегната само голямата подкожна вена. Когато увредените участъци са повече, се правят допълнително няколко малки разрези и се стесняват и съседните разширени вени, обясни специалистът.
Методът се използва широко в света. Сега ще се направи оценка дали е подходящ и у нас, за да започне да се прилага масово, поясни проф. Тодор Захариев, национален консултант по съдова хирургия и ръководител на клиниката в "Св. Екатерина". След като се види на практика как действа, ще обучим млади специалисти да работят с тази технология, допълни професорът. Според него има възможност методиката да започне да се използва още от началото на следващата година.
В трите болници в понеделник и вторник се провежда и клинична демонстрация на апарата на фирма "Винус" (САЩ), чрез който се прави манипулацията. Цената му не е много висока, около 15-20 хил. лв., но консумативите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.