zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всички над 18 г. ще минават задължителни профилактични прегледиМЗ издаде нови наредби с цел да подобри достъпа и качеството на медицинските услуги.

София, 20 декември 2005, здраве.bg

В „Държавен вестник”, бр. 102 от 20 декември 2005 г., са обнародвани наредби за изменение и допълнение на наредбите на Министерството на здравеопазването - Наредба № 38 за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение Националната здравноосигурителна каса заплаща лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, напълно или частично, на Наредба № 39 за профилактичните прегледи и диспансеризацията и на Наредба № 40 за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.
Наредбите влизат в сила от 1 януари 2006 г. и отразяват приоритетите в управленската програма на МЗ и основните цели на водената национална здравна политика - подобряване на достъпа на българските граждани до качествени медицински услуги, и особено до специализирана медицинска помощ, повишаване на качеството на медицинското обслужване, засилване на профилактичните дейности с цел подобряване здравето на гражданите, гарантиране на заплащаните от НЗОК медицински услуги.
Според промените в наредбите задължителните профилактични прегледи ще обхванат всички български граждани над 18 г., а не само недиспансеризираните над 18 г. както досега. По желание на родителите прегледите по програма “Детско здравеопазване” на НЗОК могат да се извършват и от педиатър за всички деца (от 0 до 18 г.). Досега такава възможност имаха само децата от 0 до 2 г.
С новите разпоредби се разширява обемът на извършваните дейности от общопрактикуващите лекари – те вече ще извършват цитонамазка и ще вземат проба за окултни кръвоизливи. Тези изследвания са във връзка за злокачествени новоообразувания на млечната жлеза и на дебелото черво. На тази база общопрактикуващият лекар ще формира рискови групи за злокачествени новоообразувания на млечната жлеза, дебелото черво, шийката на матката, простата и рискови групи за сърдечносъдови и ендокринни заболявания. Лицата, които попадат в тези групи, ще бъдат насочвани за консултация със съответния специалист по профила...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.