zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И сауната си има свои правила



В различните си разновидности тя е полезна за всеки, стига да се спазват изискванията.

23 октомври 2006, здраве.bg

... сърцето, диабет, тези с повишен холестерол или високо артериално налягане. Влажната сауна е с температура 75-90 грасуса и влажност - 20-35%. В нея влажността са създава, като се обливат с вода горещи камъни. Обикновено към водата се добавят евкалипт, лавандула и др.
Парната сауна (руската баня) изисква знания за определени правила: как да се отваря и затваря вентилацията, кога да се подхвърля вода, как да се използва метличката. Затова в нея обикновено присъства професионалист, който да ни напътства. Тази баня е подходяща за хората, страдащи от хипертония и болести на сърдечно-съдовата система.
Турската баня е произлязла от римските терми. Тя е подходяща за всички, които не са в състояние до издържат температура от 100-120 градуса. Пейките в турската баня са обикновено мраморни, а стените са с плочки. Тази баня е подходяща за инхалация на горните дихателни пътища и за почистването на кожата в дълбочина.
В модерната напоследък инфрачервена сауна нагряването на тялото става за сметка на инфрачервеното излъчване, което преминава през въздуха без да го нагрява и прониква в човешкото тяло на дълбочина няколко сантиметра. Тялото активно се поти при щадяща температура от 40-55 градуса и затова в тази сауна може да се пребивава по 20-30 минути дневно.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.