zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И сауната си има свои правила



В различните си разновидности тя е полезна за всеки, стига да се спазват изискванията.

23 октомври 2006, здраве.bg

С настъпването на студа хората все по-често посещават сауните. Топлината в тях отваря порите на кожата, помага за намаляването на мазнините, холестерола, токсините и шлаката.
Особено полезно е посещаването на сауна да става след физически натоварвания или занимания със спорт. Под влияние на парата мускулите се отпускат и стават по-еластични.
Сауната ще ни помогне да излекуваме и простудните заболявания. Особено силен положителен ефект се постига когато въздухът се овлажнява със специални отвари от мента, лавандула, евкалипт. Посещението на подобна сауна може да замени процедурите за инхалация. За сметка на контрастните температури в сауната става и закаляване на организма, повишава се имунитета и се развива устойчивост към различни заболявания.
Но за да се постигнат всички тези положителни ефекти трябва да се спазват определени правила.
Преди посещението на сауна е необходимо да се вземе душ, но без сапун или гел за да може да се запази естественато мастно наслояване, предпазващо кожата от пресушаване.
Първият път не трябва да се стои повече от 10 минути. Влизайки в сауната, седнете или легнете на долните места, за да привикнете постепенно към температурата (по-нагоре парата е по-гореща).
Не говорете. Дишайте бавно през носа, а не през устата. Ако ви е горещо да дишате, прикрийте носа си с длани. Ако лежите, преди да напуснете сауната останете в седнало положение още няколко минути. След излизането охладете тялото си под душа, в басейна или в специалната стая.
След процедурите трябва да останете легнали на специалните разтегателни легла толкова време, колкото сте били в сауната. Това ще помогне да се възстанови нормалната дейност на сърдечно-съдовата система. В това време можете да пиете плодов сок, чай или айрян. В сауната в никакъв случай не трябва да се пуши и да се приемат алкохолни напитки.
Трябва да се избира и подходящата сауна. В сухата температурата е 90-100 градуса, а влажността - 5-10%. Тя е полезна за хората, страдащи от исхемична болест на...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.