zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Само 500 души са заявили желание да бъдат донори



София, 20 декември 2005, здраве.bg

През 2006 година може да внесем за преразглеждане в Народното събрание Законът за трансплантациите, защото този не работи. Това съобщи министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски в правителствена болница “Лозенец” днес, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Към момента едва около 400-500 души са заявили желание да дарят органите си в случай на смърт, отбеляза министър Гайдарски. По тази причина министърът предлага в закона да влезе текст, според който тези, които не искат да им се използват органите за трансплантация, да го заявят. “Всички останали са потенциални донори, но при условие, че се поиска съгласието на близките им”, допълни министърът.
Радослав Гайдарски отрече да има спор между правителствена болница “Лозенец” и “Александровска” болница за това - къде ще се извършват трансплантациите на черен дроб. “И двата центъра могат да се развият”, бе категоричен Гайдарски. “Глупаво е да се спори къде ще се трансплантират черни дробове”, заяви още министърът. Той съобщи, че най-вероятно ще има няколко трансплантационни центъра.
Радослав Гайдарски отрече и слуха, че трябвало да му се иска разрешението за извършване на скъпоструващи операции. “Абсолютна спекулация и лъжа! Не съм искал никога да се иска разрешение от мен за подобни операции”, бе категоричен министърът.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.