zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекари негодуват срещу високите глоби и наеми



Според столичната община и новите цени на наемите са много по-ниски от пазарните.

19 октомври 2006, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Общопрактикуващи лекари готвят протести заради високите санкции, които им налага здравната каса. Джипита от диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) в София се оплакаха пред в. Дневник, че регулативните стандарти не им позволяват да лекуват добре пациентите си.
По договор с касата имам право на 1100 лв. за изследвания за тримесечие, или средно около 225 направления, обясни вчера д-р Мануела Радославова от бившата 28-а поликлиника. Моите пациенти обаче са възрастни хора с тежка патология и се налага често да ги препращам към специалисти, като по този начин надвишавам многократно стандартите, допълни тя. По думите й заради това касата й е наложила санкции от 8 хил. лв. само за първото полугодие на 2006 г. За да лекувам качествено пациентите си, трябва да лишавам семейството си от средства, категорична е д-р Радославова. Това според нея обезсмисля работата й с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Лекарката е подала молба за увеличаване на регулативните стандарти, завела е и дело срещу касата за наложените й санкции.
Преди две седмици срещу високите глоби на касата се обявиха и общопрактикуващите лекари в Шумен. Въпросът беше поставен на национално ниво и в момента текат проверки за какво са наложени наказанията. Подобни случаи не са единични, многократно сме поставяли въпроса за направленията и за налаганите заради тях наказания, коментира д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Според него е необходимо да се увеличат талоните за прегледи при специалист и да се прецизира за какво да се използват. Точно за това ще настоява организацията по време на преговорите за Националния рамков договор (НРД) за 2007 г.
Лекарите имат право да надвишат стандартите за тримесечието с 20%, като за това не се налагат глоби, обясниха от НЗОК. Когато имат нужда от повече направления, те могат да пишат до директора на районната каса, допълниха от институцията. Според НЗОК всеки лекар е длъжен да направи преценка и да отпуска талони само когато...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.