zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учени предлагат нов начин на борба със затлъстяванетоСрещу наднорменото тегло могат да се използват естествените мазнини в самия организъм, считат те.

17 октомври 2006, здраве.bg

Учени от САЩ предлагат нов начин на борба със затлъстяването - чрез използването на компоненти от естествените мазнини на организма за потискане на чувството за глад.
Биохимици от Университета на Калифорния (University of California) твърдят, че за развитието и потискането на чувството за глад важна роля играе мастната киселина олеоилетаноламид, влизаща в състава на много природни мазнини. Тя се свързва с нервните клетки на главния мозък, отговорни за усещането за глад и потиска тяхната активност, като създава усещане за ситост. Ако нейната рецепция се наруши, човек се чувства постоянно гладен, но ако в организма постъпва по- голямо количество олеоилетаноламид, чувството за глад се притъпява, дори в действителност организмът да не получава достатъчно калории.
Изследователите предполагат, че олеилетаноламидът може да стане естествен препарат за намаляване на теглото, който ще има значително по-малко странични действия, отколкото изкуствените субстанции, използвани в момента за тази цел.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    хранене и диети    изследвания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.