zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не се отказвайте от мазнини в храната



Не се отказвайте от мазнини в храната

Съветите да се храним без мазнини са в миналото.

dieti.info
четете още в dieti.info


Опитвайки се да отслабнем ние най-често изключваме от своя порцион мазната храна. Това обаче не винаги е правилно. Защо?
През последните години бяха опровергани някои твърдения на диетолозите, например, че маслото и сланината са вредни, а растителните масла - полезни.

Най-мащабното изследване, посветено на зависимостта на здравето от употребяваните мазнини е започнато още през първата половина на 20 век в САЩ и продължава до днес. Учените вече са убедени, че най-здравите и физически активни са хората, които спазват смесена диета, т.е. употребяват и животински, и растителни мазнини.

Не трябва да се отказваме напълно от мазнините, защото при техния недостиг организмът започва да преработва в мазнини въглехидратите. Това не е добър вариант, защото от въглехидратите не се получават най-полезните мазнини. През последните 10-15 години масовото използване на обезмаслени продукти в САЩ например не доведе до намаляване на броя на хората с наднормено тегло.

Затова днес може да бъде направен окончателният извод, че за здравето диетата без мазнини е не по-малко вредна, отколкото постоянната злоупотреба с мазна храна, а недостигът на мазнини води и до общо нарушаване на обмяната на веществата.

Още едно популярно убеждение не издържа проверката на времето - че маргаринът е по-полезен от маслото. В него действително няма холестерол, но за сметка на това той съдържа трансмазнини, които не са характерни за нормалните продукти от този тип.

Мазните продукти са източник на енергия, те участват в затоплянето на тялото. В екстремни ситуации запасът от мазнини позволява достатъчно дълго да се живее без храна.

Особено необходими са мазнините за хората, които живеят при по-студен климат и на по-голяма надморска височина. Специалистите препоръчват при ниски температури ежедневно да...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.