zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не се отказвайте от мазнини в храната



Не се отказвайте от мазнини в храната

Съветите да се храним без мазнини са в миналото.

dieti.info
четете още в dieti.info


... се изяжда малко парченци масло или друг засищащ продукт. Натрупвайки се в подкожната целулоза и тъкан, обкръжаващи вътрешните органи, мазнините осигуряват топлинна изолация на организма, като по този начин се намалява риска от преохлаждане.
Не случайно много северни народи, употребяващи много мазна риба, страдат по-рядко от атеросклероза и хипертония. Учените свързват този факт с ползата от мазнината на рибата.

Мазнините влизат в състава на клетките и ги обновяват. Затова тяхното ограничаване нанася вреда на интелекта. При недостатъчна употреба на мазнини при учениците е възможно нарушаване на концентрацията за внимание и намаляване на успеваемостта.

Холестеролът е незаменим за изработването на биологически активни вещества: различни киселини, полови и други хормони. Ако в организма на жената не достигат мазнините, може да изчезне нейният цикъл, а също става невъзможно забременяването. Само с мазната храна се усвояват мастноразтворимите витамини А, Е, D и К. Витамините и мазнините са необходими за растежа на хубавата коса и за здравата и гладка кожа.

Някои мастни киселини са незаменими. Ние задължително трябва да ги получаваме от храната, защото организмът ни не можа сам да ги изработва. Такива мазнини се съдържат в рибата, лененото масло и в други растителни продукти. Те регулират обмяната на холестерола и са необходими на нашите съдове.

Мазнините са важни и за правилното формиране на тялото. При много слабите хора има повишен риск от остеопороза и счупвания. Затова те трябва ежедневно да консумират храна, съдържаща млечни и растителни мазнини.

Много важен е и съставът на мазната храна. Ако не сме готови да се откажем от “своята норма” сладкиши, шишчета и рафинирано растително олио, няма да допринесем особена полза за здравето.
Основният принцип на съвременната диетология е “колкото по-натурално, толкова...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.