zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Англия може да стане първата страна в света, където ще забранят пушенето дори по улиците



Франция готви същите мерки.

13 октомври 2006, здраве.bg

Британското правителство може да забрани пушенето дори на улиците. Това предложение вече се разглежда в Министерството на здравеопазването, съобщава BBC. Според проекта, се планира забрана на пушенето непосредствено до изходите на баровете, ресторантите, нощните клубове и други подобни заведения, тъй като в тези места се струпват много хора.
От юни 2007 г. във Великобритания влиза в сила забраната за пушене на обществени места. За вредния навик ще бъдат налагани глоби във всички развлекателни заведения и в различните обществени организации. Пушенето ще бъде разрешено само в личните жилища, затворите и хотелските стаи. Глобата за неспазване на наредбата може да достигне 2500 фунта.
Аналогична забрана от февруари следващата година планира да въведе и Франция. В страната ще бъде забранено пушенето на гарите и станциите на метрото, в музеите, правителствените здания и магазините. Нарушителите ще бъдат глобявани със 75 евро, а собствениците на заведения, в които е било извършено нарушението, ще заплащат 150 евро. Този закон няма да засегне ресторантите, кафенетата и нощните клубове, но само до януари 2008 година.
В Държавната Дума на Русия също са внесени три законопроекти, ограничаващи тютюнопушенето на обществени места. Пушенето може да бъде забранено в самолетите, чакалните, ресторантите, кафенетата и развлекателните центрове. Освен това руските депутати възнамеряват да задължат производителите на цигарени изделия да поместват върху опаковката допълнителна информация за вредата от пушенето.
Мерките в Европа срещу тютюнопушенето стават все по-строги. Работодателите в страните-членки на ЕС вече могат да отказват на пушачите приемането им на работа. Все по-често в обявите за свободни работни места се включва изискването кандидатите да бъдат непушачи.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.