zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Продължителността на опитите за забременяване има отношение към пола на детето



Колкото по-дълго сте се опитвали, толкова по-вероятно е да се роди момче.

19 декември 2005, здраве.bg

Колкото по-продължително време една жена се е опитвала да забременее, толкова по-възможно е полът на бъдещото дете да е мъжки, твърди изследване, публикувано в декемврийския брой на British Medical Journal.
Според учените това може да обясни защо според световната статистика се раждат повече момчета, отколкото момичета, независимо че в спермата се съдържат еднакво количество X (женски) и Y (мъжки) хромозоми.
Въпреки че на пръв поглед установената разлика във вероятния пол изглежда съвсем малко в полза на мъжкия, специалистите твърдят, че всяка година опити жената да забременее увеличава шанса детето да е момче с 4%, дори след отчитане на много други фактори като възраст, употреба или не на алкохол и цигари, вариации в менструалния цикъл.
Според изследователите фактът трябва да бъде отдаден на способноста на Y (мъжката) хромозома да се движи по-бързо от женската (при еднакви други условия) и с това вероятността една от тях да оплоди яйцеклетката се увеличава.
Всички тези резултати обаче важат само за двойки, които се опитват да имат деца по естествен начин. В другия вариант не е установена същата зависимост.

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.