zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Анемията може да влоши работата на мозъка18 септември 2006, здраве.bg

Анемията влияе не само върху здравословното състояние и физическата активност, но може да влоши и работата на мозъка, твърдят учени от Унитерситета Джон Хопкинс (Johns Hopkins University) след поредица от тестове на изпълнителните функции: способностите за решаване на проблемите, планирането, управляването с импулси, оценяването на опасността.
4-5 пъти по-лоши резултатите се наблюдават при пациенти, страдащи от анемия, отколкото при тези, които са с нормално ниво на хемоглобин в кръвта, сочат данните.
Изпълнителните функции имат важно значение за поддържане на способността на човека за самообслужване. Нарушението на тези функции често води до загуба на паметта и негативни последствия за ежедневната активност: неспособност самостоятелно да се пазарува, готви, да се приемат лекарства, да се излиза на улицата и т.н.
Все още не е ясно по какъв механизъм анемията влияе върху мозъчните функции. Предполага се, че основна роля играе хроничният кислороден глад на организма - недостигът от аеробни физически натоварвания, който е свързан с постоянно чувство за умора.
В момента учените си поставят за цел да изяснят възможно ли е лечението на анемията да възстанови нарушените когнитивни функции.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.