zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

На кого се «лепят» болестите



На кого се «лепят» болестите

здраве.bg

... е вид натрапчивост, коята сама по себе си може да се превърне в сериозно психично заболяване. Често хипохондриците изпадат в такова състояние, че не могат да излязат от къщи, защото навън е пълно с микроби и вируси, а жилището си превръщат в отлично оборудвана аптека.

Върху развитието на хипохондрията влияят различни фактори - от детските страхове до вътрешните психологически механизми. Проблемът при тези хора е не само в повишената мнителност, но и това, че постоянно се отдават на самолечение. В резултат на това те често стават жертви на лекарствена алергия, дисбактериоза и намаляване на имунитета на фона на злоупотреба с лекарства.

Много изследвания твърдят, че лечението на заболяването зависи само 15% от лекарите, а 85% - от отношението на човека към проблема със здравето и вътрешната му нагласа.

Как да избегнем болестите?

• Обръщайте внимание само на реалните симптоми.

• Постоянните мисли за болести са признак на това, че имате много свободно време. Разпределете работата си така, че да нямате време за глупави мисли.

• Често мислите за болестите се пораждат от усещането за самота, ненужност и подсъзнателното желание да привлечем към себе си внимание. Това се лекува с грижи за другите.

• Не «пренасяйте» върху себе си болестните симптоми на другите.

• Четете само качествена популярна литература на медицински теми. Не се затруднявайте с медицински справочници. Без лекарско образование трудно ще успеете да оцените и разберете съдържащата се в тях информация, а само ще се изплашите излишно.

• Правете си редовни изследвания. Съвременната медицина позволява болестите да бъдат диагностицирани в много ранни стадии. Възприемайте добрият лекар като добър съветник.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    психология    лекарства    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.