zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

На кого се «лепят» болестите



На кого се «лепят» болестите

здраве.bg

Страхът от болести е толкова естествен както и инстинктът за самосъхранение. Той спохожда всеки от нас. Но има няколко типа хора, които наистина панически се страхуват от това да се разболеят. Те изпадат в ужас още от първото кихане и започват да си мислят най-лошото.

Паниката - най-добрият приятел на инфекциите

Есента е най-тежкото време за тревожно-мнителните хора. Баналните сезонни настинки предизвикват в тях паника. Обикновените симптоми се «разчитат» почти като смъртоносни: кихане - това може би е птичи грип, кашлица - това не е ли туберкулоза, а температурата дори под 38 градуса е задължителен симптом за пневмония.

Тези нерешителни хора често изпитват безпричинна тревога. Силата на тяхното самовнушение е толкова голяма, че те действително прекарват по-тежко от останалите хора различните простудни заболявания и за да оздравеят им е нужно по-дълго време.

Специалистите препоръчват такъв тип пациенти да се заемат с вспомагателна терапия, нормализираща вегетативната нервна система: през нощта да приемат успокоителни средства (няколко капки валериана или половин чаша отвара от жълт кантарион), а сутрин - стимулатори (чай от шипки, женшен, зелен чай).

Болестите нападат често и тези, които не вярват на лекарите

Друга категория хора, към които се прилепват болестите са невярващите в медицината. Те не се доверяват нито на лекарите, нито на лекарствата, и са убедени, че специалистите все не правят нещата, както трябва. Като правило тези хора са с параноични черти в характера си като цяло - те са убедени, че всички болести са от шлаката, уроките и радиацията.

Именно това са редовните посетители на всевъзможните знахари и «целители». Но преследвайки лечението на мнимите болести, такъв тип хора често не обръщат внимание на реалните симптоми и са в състояние да доведат бронхита до пневмония. За тяхното здраве специалистите могат да се борят само със силата на убежденията и уверенията за ползата от конкретното лечение.

Хипохондрията

Тя...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    психология    лекарства    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.