Harvard University) и Пърдю ( Harvard" />
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Таблетки вместо фитнес и физиотерапия!?



12 септември 2006, здраве.bg

Американски учени от университетите Харвард (Harvard University) и Пърдю (Purdue University), заедно със специалисти от фармацевтичната компания Regeneron) съобщиха, че са постигнали значителен напредък в разработването на препарати, способни да предотвратят загубата на мускулна маса при стареене, принудителна неподвижност, счупвания и дори полети в космоса.
В хода на експериментите си учените са открили гени, чието блокиране предотвратява загубата на мускулна маса при болести или намалена подвижност.
Специалистите са убедени, че много скоро фармацията ще бъде в състояние да разработи ефективни препарати, които ще намерят широко приложение, тъй като ще бъдат еднакво ефективни при болни, приковани към леглото, или при възрастни хора, постепенно губещи своята подвижност поради атрофия на мускулите.
Тези медикаменти ще могат да възстановяват силата на мускулите при тежки счупвания без да се прилагат продължителни и често болезнени физиотерапевтични процедури.
Те могат да се окажат и истинско спасение за болните, дишащи с помощта на апарати за изкуствена вентилация на белите дробове, които се заплашени от дистрофични изменения на диафрагмата, а също и за космонавтите, пребиваващи с месеци в състояние на безтегловност.
Редица специалисти обаче смятат, че препаратите от това ново поколение ще създадат благоприятна почва за многобройни злоупотреби особено сред професионалните спортисти.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    55+    любопитно    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.