zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нов лекарствен списък на НЗОК влиза в сила от 1 септември 2006 г.



31 август 2006, здраве.bg

Лекарственият списък влиза в сила от 1.09.2006 г. с анекс към Националния рамков договор 2006, подписан от НЗОК, Българския лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България.
В резултат на проведена процедура по договаряне на лекарства за 2006 г. беше изготвен лекарствен списък, съдържащ 882 лекарствени позиции (740 - частично заплащани и 142 - напълно заплащани). В лекарствената листа фигурират 154 нови продукта спрямо предишния списък на НЗОК, а 197 отпадат от списъка – 128 от тях - поради отсъствие на оферти от страна на кандидати.
На първия етап от договарянето на лекарствата за домашно лечение 109 кандидати подадоха заявления за участие по утвърдената листа-спецификация. След приключване на процедурата по проверка на подадените документи съгласно Наредбата за условията и реда за договаряне на лекарствата, медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели, стойността на които се заплаща напълно или частично от НЗОК, не са допуснати до договаряне някои от предложенията. Причините за това са: пропуски в изискуемата документация; неактуални разрешителни за употреба на лекарствените продукти; липса на продукта в Позитивния лекарствен списък или в лекарствената листа-спецификация; несъответствие между показанията за прилагане на лекарствения продукт, включени в разрешението за употреба, и списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща съгласно Наредба 38.
От 28 юни до 5 юли 2006 г. включително, Комисията по договарянето разгледа по утвърден график ценовите предложения в присъствието на кандидатите.
Оценката на предложенията се извърши в съответствие с методиката за определяне на нивото на заплащане на договаряните лекарства, приета с постановление на Министерския съвет. Комисията обяви на общодостъпно място в НЗОК, както и на страницата на институцията в интернет, най-ниската предложена стойност на единица лекарствено вещество по международно непатентно наименование и лекарствена форма и имената на кандидатите, чиито ценови предложения...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.