zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

С какво могат да са опасни някои от най-популярните билки



С какво могат да са опасни някои от най-популярните билки

Също както при лекарствата, и при тях най-важно е правилното приложение и дозировката.

здраве.bg

... и възбужда апетита. На основата на пелина в края на 19 - началото на 20 век се е правел абсентът (силна ракия с ароматни масла) и много пристрастени към него хора са заболявали от различни нарушения на нервната система - от халюцинации до т.нар. пелинова епилепсия. Пелинът не бива да се употребява от бременни.

Жълт кантарион

Той е може би най-популярния природен антидепресант с успокояващо действие. Премахва също спазмите на храносмилателната система, притежава противовъзпалителни свойства.

Внимание! Жълтият кантарион повишава чувствителността на организма към ултравиолетовите лъчи. Ако приемате средства с тази билка, по-добре се въздържайте от продължително излагане на слънце. При продължителна употреба (повече от месец) може да се появи горчивина в устата, болки в черния дроб, запек. При предозиране предизвиква вялост и сънливост.

Коприва

Притежава кръвоспиращо действие, помага при проблеми с жлъчката и хроничен бронхит, повишава съкратителната способност на матката. Знахарките още в древността са го използвали като средство, предизвикващо аборт.

Бременните жени трябва да се въздържат от употребата на коприва. Тя и противопоказна и при атеросклероза на съдовете, хипертония, ракови заболявания на матката и простатата.

Подбел

Той е ефективно отхрачващо средство. Съдържа токсични вещества - алкалоиди на пиролизидина, които могат да предизвикат венно-оклузионна болест на черния дроб (възпаление, свързано със застоя на кръвта в органа). Отварата от тази билка повишава налягането в малък кръг на кръвообращението, което е противопоказано за хората, страдащи от астма и сърце.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.