zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да се отървем от главоболието без лекарства



Да се отървем от главоболието без лекарства

Някои народни средства понякога могат да са ефективни колкото медикаментите.

здраве.bg

Народната медицина има в съкровищницата си “лек за всяка болка”. Някои от нетрадиционните методи са лесни за изпълнение и ако в някои случаи не помогнат, то поне със сигурност няма да навредят. Ето няколко полезни съвета за случаите, когато изпитвате главоболие, но още не искате да посегнете към болкоуспокояващите медикаменти.

1. При главоболие е полезно да се вземе топла вана или поне да се напарят краката в гореща вода за 10-15 минути.

Ако болката се е появила в отговор на умствена и емоционална преумора, тези процедури наистина са много подходящи. Т.нар. главоболие често е свързано с тревога и безпокойство, затова е необходимо организмът да се отпусне и успокои. Топлата вана, особено с добавка от масло от лавандула във водата, е просто незаменима при подобни случаи. Тя снема вътрешното напрежение, отпуска мускулатурата, кръвта започва да се движи по-активно и болката отминава.

Ако главоболието е съпроводено с учестен пулс, дискомфорт в областта на сърцето или усещане за недостиг на въздух, по-добре се откажете от ваната. Поставете краката до глезените в топла вода и приемете някакво леко успокоително средство.

Процедурите с гореща вода не са подходящи и за хора с проблеми в кръвоносните съдове – хипертония, разширени вени или тромбофлебит.

2. Настържете чесън на ситно ренде и получената кашица наложете на слепоочията за 15 минути.

Тази рецепта може да помогне особено на жените, страдащи от пременструален синдром или са в климактериум, а също и на всички, които са с повишена раздразнителност и бързо се уморяват.

3. Механичният начин за премахване на главоболието – масаж. В течение на 10-15 минути леко, без натиск, разтривайте в точките между очите, челото и носа.

Тук отново става въпрос за главоболие, чиято причина е напрежението. В тези случаи масажът действително има положителен ефект. Ако главоболието обаче възниква поради дълго напрежение в шията и гърба по време на работа (например на компютър), този метод едва ли ще...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.