zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кренвиршите и шунката увеличават риска от рак на стомаха7 август 2006, здраве.bg

Употребата на продукти от преработено месо, в частност беконът, кренвиршите, саламите и шунката увеличават риска от развитие на рак на стомаха, съобщава Journal of the National Cancer Institute.
Учените от Каролинския институт (Karolinska Institute) в Стокхолм са анализирали 15 изследвания, посветени на тази тема, в които са взели участие 4704 души.
Установено е, че при увеличаване на потреблението на продукти от преработено месо с 30 г в денонощието рискът от развитие на рак на стомаха нараства с 15 до 38%.
Според учените, повишеният риск може да бъде свързан с добавянето на нитрати в тези продукти, но и с въздействието на токсичните вещества, образуващи се при обработването на месото.
Според статистика, ракът на стомаха заема четвърто място по разпространение сред онкологичните заболявания и второ място сред причините за смъртността при онкологично болните.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.