zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кренвиршите и шунката увеличават риска от рак на стомаха



7 август 2006, здраве.bg

Употребата на продукти от преработено месо, в частност беконът, кренвиршите, саламите и шунката увеличават риска от развитие на рак на стомаха, съобщава Journal of the National Cancer Institute.
Учените от Каролинския институт (Karolinska Institute) в Стокхолм са анализирали 15 изследвания, посветени на тази тема, в които са взели участие 4704 души.
Установено е, че при увеличаване на потреблението на продукти от преработено месо с 30 г в денонощието рискът от развитие на рак на стомаха нараства с 15 до 38%.
Според учените, повишеният риск може да бъде свързан с добавянето на нитрати в тези продукти, но и с въздействието на токсичните вещества, образуващи се при обработването на месото.
Според статистика, ракът на стомаха заема четвърто място по разпространение сред онкологичните заболявания и второ място сред причините за смъртността при онкологично болните.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.