zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Докладът с нарушения в Столичния медицински холдинг влиза в прокуратурата



1 август 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


Възлагане на обществени поръчки на фирми, свързани с членове на ръководство на Столичния медицински холдинг, апортиране на имоти на занижени цени, облагодетелстване на хора от Управителния и Надзорния съвет на дружеството чрез “вратички” в закона са част от нарушенията, установени при проверката на холдинга. Това съобщи на пресконференция зам.-кметът по сигурността и координацията на столицата Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Директори на болници, които участвали в ръководството на холдинга са използвали служебното си положение да облагодетелстват свързани с тях фирми, сочат резултатите. През 2005 година фирма на Христо Зайков, член на УС на холдинга получила две обществени поръчки за доставка на медицински формуляри – веднъж за 34 000 лева и веднъж за 32 000 лева.
При предсрочно прекратяване на 3-годишните договори на членовете на Управителния и Надзорния съвет на дружеството, освободените продължавали да получават възнагражденията си до изтичане на срока на договора. Фрапантни нарушения били регистрирани при наемането на фирма, която извършила одит на холдинга и дружествата в него на обща стойност 72 224 лева, но качеството на извършената услуга било лошо. Един от принципите за назначения в холдинга пък бил квотно партийният. Общинският съветник Константин Тилев обясни, че в ръководството на дружествата в холдинга имало хора от всички политически сили – БСП, СДС, ДП, Гергьовден, ССД, БЗНС. В същото време в борда нямало нито един представител на Столична община.
Папката с доклада от проверката на холдинга щяла да бъде внесена още утре в прокуратурата, обясни Цветанов. Той посочи, че министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски е оказал голяма помощ и съдействие при проверките на холдинга. Цветанов увери, че към момента нямало опасност от фалит на нито една от болниците в столицата.
За 2004 година загубите на холдинга били 2,45 млн. лева, а за 2005 година – 7,47 млн.
Пета градска болница...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.