Как да се предпазим от натравяния
17 юли 2006, здраве.bg
Според медицинската статистика през летния период броят на натравянията са увеличава с 40%. Причините най-често са банални: неизмити плодове, гъби, храна от крайпътно заведение.
Продукти, предизвикващи натравяния:
•
Неизмити или развалени плодове и зеленчуци
Симптоми: 4-5 часа след тяхното консумиране започват болки в корема, гадене, повръщане. Натравянето с продукти, обработени с химически вещества, често е съпроводено от алергична кожна реакция и лекарската намеса е задължителна.
Какво да се прави? Промиване на стомаха с подсолена вода или слаб разтвор на калиев перманганат, слабително средство и/или клизма. Когато повръщането спре, болният трябва да приеме 6-10 таблетки активен въглен, а след това много топли течности. Добре е едно денонощие да се гладува, а после да се премине на лека храна: супи, сухари.
•
Развалени месни продукти
Симптоми: След 7-8 часа започва мъчително гадене, усещане за тежест, болки в стомаха, температурата се повишава до 38 градуса, може да се появи и главоболие.
Какво да се прави? След промиване на стомаха за премахване на спазмите е добре да се взема някакво лекарство – най-добре след консултация с лекар. Не трябва да се приемат аспирин или аналгетици или да се поставя горещо върху стомаха. Необходимо е да се приемат топли течности.
•
Риба
Симптоми: Рибните натравяния протичат като правило много тежко. След 4-5 часа се появява гадене, повръщане, куркане на червата и болки в стомаха, понякога и затруднено дишане.
Какво да се прави? Промивка с подсолена вода или слаб разтвор на калиев перманганат, слабително и клизма. След прекратяване на повръщането се приема активен въглен и постепенно се преминава към лека храна.
•
Яйца. Пасти и торти с крем
Симптоми: това може да е салмонела. В такъв случай температурата се повишава до 39 и повече градуса, появява се обща отпадналост, главоболие, треска, гадене, повръщане, а по-късно и диария.
Какво да се прави? Веднага трябва да се извика потърси консултация...