zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хората спят все по-малко



Най-дълъг е сънят на жените и заможните от бялата раса, сочи изследване.

6 юли 2006, здраве.bg

Хората спят много по-малко, отколкото е полезно за здравето им и тази тенденция се задълбочава, е основният извод на мащабно проучване за проблемите със съня в съвременното общество, обобщило данни от няколко десетки държави.
Изследването на особеностите на съня у съвременния човек, чиито резултати са публикувани в юлския брой на изданието American Journal of
Epidemiology
.
Данните са от представители на двата пола от всички раси на възраст от 38 до 50 години.
Фактите сочат също, че чернокожите спят по-малко, отколкото представителите на бялата раса, мъжете по-малко, отколкото жените, а бедните по-малко, отколкото богатите, съобщава ръководителят на изследването доктор Даян Лодърдейл (Diana Lauderdale) от Университета в Чикаго (University of Chicago).
Това е едно от първите мащабни изследвания на съня, което включва воденето на дневник и събирането на данни с помощта на датчик, който участниците поставят върху китката на ръката си като часовник. По този начин се фиксира не само времето, когато те лягат да спят и стават от леглото, но и колко часа те фактически са спали.
Според данните, въпреки че хората прекарват в леглото средно по 7,5 часа, те спят не повече от 6 часа. За да заспи човек, са му нужни приблизително 22 минути.
Учените определят средната “ефективност на съня”, т.е. времето на съня, разделено на времето, прекарано в леглото, като 81%.
Любопитни са данните, които засягат количеството и качеството на съня при различните раси и полове. “Ние установихме, че най-дълго и пълноценно спят белите богати жени”, твърди полушеговито д-р Лодърдейл.
Резултатите сочат, че белите жени спят най-дълго от всички – 6,7 часа, а белите мъже – 6,1 часа. Чернокожите жени – 5,9 часа, а афроамериканците – 5,1 и то със 73% средна “ефективност на съня”. Хората с по-високи доходи спят повече от тези, които условно могат да бъдат наречени бедни.
“Хората не...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.