zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всяко четвърто заболяване при хората е свързано с въздействието на околната среда21 юни 2006, здраве.bg

Около 24% от заболяванията и 23% от смъртността в света са предизвикани от въздействието на фактори на околната среда, които могат да се предотвратят. За това се говори в публикувания наскоро доклад на Световната здравна организация (СЗО).
Неблагоприятните външни фактори ежегодно отнемат живота на 13 милиона души и са причина за всяко 3 заболяване при децата под 5 години.
Основните причини за смъртността, свързани с околната среда, са маларията, инфекциозната диария, респираторните заболявания и травмите, се казва още в доклада.
Смъртността от малария може да се намали с повече от 40%, а смъртността от диарея с 94% при подобряване на санитарно-хигиенната обстановка и качеството на питейната вода, смятат експертите на организацията. Мерките, насочени срещу замърсяването на въздуха и пасивното пушене, използването на по-чисти и безопасни видове гориво могат значително да намалят нивото на смъртността от белодробни заболявания.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.