zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няма социално слаби граждани, които не могат да получат медицинска помощ



Това отговори министър Гайдарски на парламентарно питане.

9 юни 2006, здраве.bg

... да бъдат предоставени допълнителни средства в размер до 5 млн. лв. от централния бюджет за 2006 г., които да бъдат използвани целево за заплащане стойността на оказаната болнична медицинска помощ за диагностика и лечение в лечебните заведения на български граждани, които не са здравно осигурени при условията и по реда на Закона за здравното осигуряване и които отговарят на допълнително определени условия.
Министър Гайдарски отново уточни, че всички граждани, които са социално слаби, са регистрирани като такива в социалните служби по местоживеене и като такива те се осигуряват от държавата и ползват необходимата им медицинска помощ. Лечението на тези граждани, които са социално слаби, но не са регистрирали и са отпаднали от системата, се заплаща от учредения в началото на годината фонд. Неосигурените граждани, които не отговарят на критериите за социално слаби, заплащат лечението си по цени, определени от лечебните заведения, подчерта министър Гайдарски.
МЗ следи законодателството и практиките в страните от ЕС, засягащи здравното осигуряване на пациентите и политиката им е съобразена с тях, увери министър Гайдарски.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.