zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няма социално слаби граждани, които не могат да получат медицинска помощ



Това отговори министър Гайдарски на парламентарно питане.

9 юни 2006, здраве.bg

Той съобщи, че всеки български гражданин ползва ваксини за задължителни имунизации и реимунизации, ваксини по специални показания и при извънредни обстоятелства, специфични серуми, имуноглобулини и други биопродукти, свързани с профилактиката на заразните болести, както и техническите средства за прилагането им; пълен обем от противоепидемични дейности; достъп до здравни дейности, включени в национални, регионални и общински здравни програми, предадоха от пресцентъра на здравното министерство.
Проблемът с медицинското и здравно обслужване на всички български граждани, включително и здравно неосигурените, се третира и в Закона за здравето, където се посочва, че: „Извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на българските граждани се предоставят медицински услуги, които са свързани с медицинска помощ при спешни състояния; стационарна психиатрична помощ; осигуряване на кръв и кръвни продукти; трансплантация на органи, тъкани и клетки; задължително лечение и/или задължителна изолация; експертизи за степен на увреждания и трайна неработоспособност; заплащане на лечение за заболявания; медицински транспорт.”
Децата до завършване на средното си образование имат право на медицинска помощ извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Децата, настанени в лечебни заведения по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения, имат право на безплатни медико-социални грижи.
Тези дейности по Закона за здравето се финансират от републиканския бюджет и от общинските бюджети и се ползват при условия и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването.
Министър Гайдарски напомни, че през януари 2006 г. бе прието Постановление №13 на Министерския съвет за определяне на условията и реда за разходване на целеви средства за диагностика и лечение в лечебни заведения за болнична помощ на български граждани през 2006 г., които нямат доход и/или лично имущество, което да им осигурява лично участие в здравноосигурителния процес. С този акт Министерският съвет постанови...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.