zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Десет от най-загадъчните болести на съвремиетоДесет от най-загадъчните болести на съвремието

Въпреки напредъка си медицината всъщност все още е безсилна и пред настинките.

здраве.bg

Днес благодарение на постиженията в областта на медицината много нелечими някога болести вече успешно се лекуват. Но все още съществуват или се появяват и такива болести, пред които специалистите са безсилни.

Ето 10 от най-загадъчните заболявания на нашето съвремие, за които науката все още търси лечение:

1. Болестта на “пълзящата кожа”. С нея учените се сблъскаха съвсем наскоро. Симптомите й наподобяват кадри от научно-фантастични филми. Страдащите от това загадъчно заболяване усещат, че под кожата им като че ли пълзят насекоми. По-късно на тези места се появяват отворени рани.

2. Синдромът на хроничната умора. Много хора погрешно приемат обикновената умора за синдром на хроническата умора. Страдащите от този синдром не могат да станат от леглото в продължение на дни. Те просто нямат сили за това, въпреки че се хранят нормално и не са подложени на никакви физически и умствени натоварвания.

3. Болестта на Крейцфелд-Якоб (спатистическа псевдосклероза). Тази болест е по-известна като “луда крава”. От нея човек може да се зарази в резултат на храна, съдържаща месо на болно животно. Всички случаи на това заболяване сред хората до момента завършват със смърт. Все още не е открито никакво лекарство срещу нея.

4. Шизофренията. Тя е едно от най-загадъчните психически разстройства. Човекът, страдащ от това заболяване, не може да прави разлика между реалност и фантазия. За шизофренията са характерни симптоми като халюцинации, несвързана реч, мании. Учените не са успяли да разработят тестове, с помощта на които да се открива болестта на по-ранни стадии от нейното развитие.

5. Автоимунните нарушения. Към тях се отнасят такива болести като кожната туберкулоза и морската болест. Тези болести са много и всяка една има индивидуален характер. Затова причината за тяхното възникване остава загадка за учените.

6. Алотрифагията. Тази болест се нарича още извратен апетит. При някои хора възниква физическата или психическата потребност...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.