zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Науката все още е далеч от откриване причините за рака на генно ниво



Самите специалисти още не са единни накъде трябва да са насочени основните усилия.

5 юни 2006, здраве.bg

Учените все още са скептично настроени, че откриването на общите гени, които обуславят предразположеността към развитието на ракови заболявания, е близко бъдеще.
До момента медицината е успяла да идентифицира само единични генни мутации, които рязко увеличатват риска от определени новообразувания - например модификацията на гена BRCA2 се асоциира с рака на гърдата. Но такива мутации се срещат рядко. Повечето случаи на рак са предизвикани от мутации от по-общ характер. Сами по себе си те представляват малък риск, но в съчетание с другите фактори (екология, начин на живот и т.н.) способстват за развитието на ракови образувания.
Специалистите от National Cancer Institute (NCI) в САЩ в последните години насочват своите усилия най-вече в търсенето на “гените на предразположеността” към рак на простатата и гърдата – едни от най-често срещаните форми на злокачествените образувания.
Дори такива, насочени към конкретна цел изследвания, са скептично приемани от част от техните колеги – част от специалистите смятат, че разработването на подходящи терапевтични методи, дори при индентифицирани “гени на риска” е една твърде сложна и скъпа задача. Според тях основна задача трябва да бъде не убеждаването на хората в перспективността на изследванията с неясен резултат в една съвсем нова научна област, а още по-голямо внимание към факторите на околната среда, които са несъмнена причина за развитие на предпоставки за раковите заболявания.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.