zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Скритата заплаха на дебелия корем



Скритата заплаха на дебелия корем

Липосукцията не намалява опасността!.

здраве.bg

Според статистиката все повече хора страдат от наднормено тегло или затлъстяване, въпреки че мнозина са наясно в каква степен излишните килограми повишават риска от редица заболявания.

Учени от Медицинския колеж към Университета Дюк са установили, че мазнините в областта на корема са по-опасни за здравето, отколкото наслагванията в другите части на тялото.

Преди да достигнат до този извод, те са определили различните видове мазнини, които се отлагат в организма.

По-голямата част от мастните клетки са разположени под кожата на бедрата и ръцете. Това са т.н. подкожни мазнини (те се напипват с ръце), каквито има и по корема.

Учените обаче са разтревожени повече от другите мазнини - висцералните. Те обхващат органите в кухината на корема и са част от оментума (булото) на червата. Те не могат да се напипат или почувстват.

Американските специалисти са установили, че съществува корелация между нивото на висцералните мазнини и редица болести, например диабета, които създават заплаха за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Те смятат, че рискът от развитие на тези заболявания е свързан с обиколката на талията, а не с индекса на телесната маса - съотношението на теглото към ръста). Повод за безпокойство при жените е обиколка на талията над 89 см, а при мъжете - над 102 см.

Американските специалисти са изследвали страдащи от затлъстяване жени, на които е направена липосукция. Резултатите от тяхното наблюдение, публикувани в New England Journal of Medicine, показват, че въпреки голямото количество отстранени мазнини (около 20% от общата маса на тялото), не се наблюдава никакво подобрение на здравето на пациетките - нивото на холестерола, кръвното налягане и другите фактори остават непроменени.

“Не е достатъчно само да се освободим от мазнините, а е важно как го правим”, подчертават специалистите. “С други думи трябва по-малко да се яде и да се отделя повече време за физическа активност”.

Разпределението...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.