zdrave.bg
Екзема
»лечение
лечениеДобрата грижа за кожата е ключов компонент в контролирането на екземата. Правилната грижа за кожата често се явява достатъчна при много от по-леките случаи на екзема.

Добрият овлажнител за кожа (в състава на крем, лосион, мехлем) спомага за съхраняване на естествената влажност на кожата и трябва да бъде нанасян веднага след къпане най-малко веднъж на ден.

Кортикостероидните кремове и мехлеми се използват дълги години за лечението на екзема. Когато другите мерки са се провалили, вашият лекар може да ви изпише кортикостероид за прием през устата - този тип медикаменти винаги трябва да се вземат предпазливо и никога без медицински контрол.

И по-нови лекарства, наречени имуномодулатори, вече са на разположение за третирането на заболяването. Те спомагат за контролиране на възпалението и намаляват системните имунни реакции, когато се прилагат кожно. Пример е такролимус (tacrolimus) монохидрат и пимекролимус (pimecrolimus). Счита се, че тези лекарства са толкова ефективни, колкото кортикостероидите.

ВНИМАНИЕ: В много държави съответните регулативни органи по лекарствата предупреждават медицинските специалисти да подхождат с изключително внимание при предписването на посочените по-горе имуномодулатори. Препоръчва се изписването им на възрастни и деца над 2 години за кратко време и то тогава, когато други лекарства против екзема не са дали ефект. По-малки деца не трябва да приемат тези медикаменти.

Проучвания при животни свързва двата имуномодулатора с повишен риск от неходжкинов лимфом. При тези проучвания рискът от рак се повишава с увеличаването на дозата. Има редица доклади за сериозни странични ефекти при деца под 2-годишна възраст, на които са им били предписани тези средства, въпреки че не са били приети за изписване на деца от тази възрастова група.

Приемането на антихистаминови лекарства също може да облекчи симптомите. Някои от тях могат да предизвикат унесеност, което може да е преимущество, ако има нощни сърбежи.

При крайни случаи, свързани...следва: общ преглед

 
изпишете търсеното на латиница
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...

Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.