zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Детоксикацията: митът за голямото прочистване



Детоксикацията: митът за голямото прочистване

Детоксикацията стана мода, неразбирана, но прилагана, от мнозина.

Прочистването от шлаката и токсините е модерно, но споровете около ползата му остават много.

24 юли 2013, здраве.bg

Детоксикация стана модерна дума. Покрай нея и термини като шлака и токсини. Много хора се опитват да прочистят организма си и да изхвърлят натрупаните в него ненужни вещества, като следват най-новите препоръки. Други обаче са противници на този подход – според тях организмът няма нужда да му помагаме, защото той е програмиран да се справи сам и няма нужда от помощта ни. Къде всъщност е истината?!

Дори и сред специалистите няма единно мнение, но в повечето случаи двете крайности се отхвърлят. Прекаленото прочистване се определя като ненужен и дори вреден процес, защото заедно с вредните химикали от тялото се отделят и някои нужни за функционирането му елементи. Пълното игнориране на процеса пък се отхвърля от някои, защото организмът ни може и да е устроен да се правя сам, но това е общо равновесие, което бързо се нарушава от типа на съвременното хранене и застоялия начин на живот.

Основна цел на прочистването е да се облекчи действието на черния дроб стомаха, червата, бъбреците, т.е. на храносмилателната и отделителната системи. Начинът на живот, който повечето хора днес водят несъмнено увеличават натоварването върху тях, а и върху организма като цяло. Затова много специалисти все пак смятат, че прочистване е необходимо. Но какво да чистим, как и доколко?

Какво представляват шлаките

Т.нар. шлаки са термин, безкрайно обичан от популярните автори и рекламните специалисти. Но това е дума, която не се среща изобщо в научната литература. В нея, ако се говори по такава тема, става дума за токсини.

Без съмнение, по различни причини, в тялото ни се образуват различни ненужни и вредни за функционирането му камъни, слуз, соли на тежки метали. И човешките клетки наистина в много случаи не се справят със задачата да ги изхвърлят напълно. Затова и се появяват популярни съвети – за промивки, клизми, диети, прием на слабителни и диуретични средства.

Самото понятие прочистване...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.